top of page

FARELER ÇOK ACIKTI –AMAN KEDİYE DİKKAT

Güncelleme tarihi: 1 Tem 2021



Malzemeler: Karton kutudan hazırlanmış bir buzdolabı, oyuncak yemekler, kedi şapkası

Ortam: Geniş bir sınıf ortamı

Kişi:10

Çocukların içinden bir tane çocuk seçilir ve kedi rolü ona verilir. Kedi rolünü üstlenen çocuğa kedi şapkası takılır ve içi yemek dolu buzdolabının önüne koyulur. Kedi rolünü üstlenen çocuk buzdolabının önünde uyuyormuş gibi yapar. Diğer çocuklar fare rolünde olurlar ve onlara da fare şapkası takılır. Fare çocuklar yuvalarında beklerler. Onlara anlatılan hikâye doğrultusunda öykü canlandırılır.

Akşamüstü yuvalarında oturan minik farelerin karınları çok acıkmış. Yavru fare annesinin yanına gelip ‘’Anneciğim benim karnım çok acıktı demiş’’ anne fare mutfağa gitmiş ve mutfakta hiç yiyecek kalmadığını görmüş. Baba fareye bunu anlatmış. Anne ve baba fare yemek aramak için evdeki herkesin ve evin kedisi olan Tekir’in uyumasını beklemeye karar vermişler fakat yavru farelerin karınları çok acıkmış. Yavru farelerin karınlarından gurultu sesleri geliyormuş (yavru fareler burada gurultu sesi yaparlar). O sırada evin mutfağından çok güzel kokular geliyormuş. Farelerin hepsi burunlarına gelen yemek kokusunun isimlerini söylemiş ( her çocuk kendi istediği yemeği söyler). Çok acıkan minik fareler mutfağa gitmeye karar vermişler. Yuvalarından mutfağa gidene kadar çok dikkatli olmaları gerekiyormuş. Çünkü ev sahibi daha uyumamış, salonda televizyon izliyormuş. Eğer ev sahibi onları görürse Tekir’i çağırıp farelerin yakalanmasına neden olabilirmiş. Çünkü ev sahibi farelerden çok korkuyormuş. Küçük fareler yuvalarından sessizce çıkmışlar ve salona geçmişler. Salon çok karanlıkmış. Küçük fareler karanlıkta hiçbir şey göremiyormuş. Etrafta onlara ışık saçabilecek bir şey bulmaya çalışmışlar. Etraf çok karanlık olduğu için aradıklarını bulmak çok zor olmuş. Bütün fareler odada onların önlerini rahatça görebilmelerini sağlayan bir materyal bulmuşlar. Buldukları materyalleri sırayla deneyip, içlerinden en uygun olanı seçmişler. Artık önlerini rahatça görebiliyorlarmış. Mutfağa doğru ‘’Tıngır mıngır’’ yürümeye devam etmişler. (Yürürken fareler tıngır mıngır diye ses çıkarırlar) Kırmızı şapkalı yavru fare yürürken kare ve üstünde peynir olan bir şey bulmuş. Küçük farelerin hepsi bunun ne olduğunu bilmiyormuş. Hepsi birer tahminde bulunmuş. (yavru fare rolündeki çocuklar birer tahminde bulunur.) Anne fare bunun bir kapan olduğunu ve fare yakaladığını söylemiş. Farelerin hepsi kapanın üstünden değişik hareketlerle atlamışlar. (Bu kısımda çocuklar istedikleri şekilde Hop diyerek atlarlar.) Kapanı geçen fareler mutfağa çok yaklaşmışlar ki bir ses duymuşlar.’’ Bu ses ne olabilir? ‘’demiş mavi şapkalı yavru fare. Fareler sesi dinlemeye başlamış ve tahmin etmeye başlamışlar. Bu bir ….sesi olabilir (çocuklar burada tahmin ederler) Bu ses ev sahibinin terliğinin sesiymiş. Fareler hemen saklanmışlar. Terlik sesi durunca, fareler sessizce saklandıkları yerden çıkmışlar. Mutfak kapısına ulaşmışlar. Mutfak kapısı kapalıymış ve kapı koluna farelerin boyu yetmiyormuş. Fareler bu kapıyı nasıl açacaklarını düşünmeye başlamışlar ve bir yol bulmuşlar. (Kapıyı açmak için her çocuk kendi fikrini kullanır.) Kapıyı açan fareler artık mutfaktaymış. İçi yemek dolu dolaba artık yaklaşmaya başlamışlar. Dolaba doğru yaklaşırken fareler bu şarkıyı söyleyerek dans ediyormuş, böylece fareler kendilerini rahatlatıyorlarmış. Şarkı;

Buzdolabının önünde bir kedi

Koskocaman siyah kedi

Geri dönmek mi asla asla

Sakın ondan hiç korkma korkma

Fareler kediyi uyandırmadan dolabı nasıl açacaklarını düşünmüşler. Dolabı nasıl açacaklarını bulan fareler dolabı açıp istedikleri yemekleri yemeye başlamışlar. Fareler birden dans etmeye başlamışlar.(Fareler istedikleri gibi dans ederler) O sırada Tekir kedinin uyandığını gören anne fare ‘’ kediiiiiii!’’ diye bağırmış ve fareler kaçmaya başlamışlar. Kedi de fareleri kovalamaya başlamış.

Oyun sırasında yakalanan fare kedi olur ve oyun bu şekilde devam eder.

Oyun bitiminde çocuklara değerlendirme soruları sorulur.


1) Çocuğu dramatik oyun sırasında ne olduğunu ve kimin ne yaptığını hayal etmesini isteyin ve oyunu yaklaşık 30 saniye kapalı gözlerle hayal etmelerini isteyin.

2) Oyunda ne olduğunu bana kim söyleyebilir?

3) Fareler rahatlamak için şarkı söylemek yerine başka ne yapabilirdi?

4) Kediler hangi yönden farelerden farklıdır?

5) Fareler, buzdolabındaki yiyeceğe ulaşmak için kısa sürede mutfağa nasıl gidebilir?

6) Oyunda kedi sizi yakaladığında veya kediden kaçtığında nasıl hissettiniz?

7) Fareler, kedinin dans ederken uyandığını gördüklerinde nasıl hissettiler?

Kedi uyandığında fareleri gördüğünde nasıl hissedebilirdi?

8) Fareler gizlice mutfağa gidip ev sahibinin yemeklerini yediğinde ne düşünüyorsunuz?

9) Fareler, mutfağa giderken karanlıkta yürümek yerine neden ışığı aradılar? Bunun nedeni hakkında bir şeyler söyleyebilir misin?

Bu oyunun orijinal adı yerine başka bir adını bulabilir misiniz?

10) Fareler, mutfağa gelene kadar karşılaştıkları engelleri aşmak için başka ne yapabilir?

Bu oyun başka nasıl sona erdirilebilir?

11) Karakterler ve oyundaki olaylar hakkında bir soru sormak isteseydiniz, ne sorardınız?

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page